معاون مرکز بهداشت شهرستان بویراحمد، از برگزاری کارگاه آموزشی ترویج تغذیه با شیر مادر با حضور مراقبین سلامت و ماماهای شهرستان بویراحمد و کارشناسان مرکز بهداشت شهید دامیده شهرستان بویراحمد خبر داد.
معاون مرکز بهداشت شهرستان بویراحمد، از برگزاری کارگاه آموزشی ترویج تغذیه با شیر مادر با حضور مراقبین سلامت و ماماهای شهرستان بویراحمد و کارشناسان مرکز بهداشت شهید دامیده شهرستان بویراحمد خبر داد.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهید دامیده شهرستان بویراحمد؛ دکتر محمد یزدان پناه، اظهار داشت: شیر مادر بهترین شیری است که یک نوزاد میتواند داشته باشد و شیردهی به یک کودک بهترین شروع را برای زندگی می دهد و هفته جهانی تغذیه با شیر مادر برای ترویج، حفاظت و حمایت از تغذیه با شیر مادر است.
وی افزود: ترکیب شیر مادر در طول هر وعده تغییر میکند ابتدا رقیق و برای رفع تشنگی در، انتهای وعده غلیظ و چرب برای تامین انرژی جهت رشد کودک، باید اجازه داد شیرخوار به مکیدن ادامه دهد و خودش پستان را رها کند تا قسمت آخر شیر را هم دریافت نماید.
وی ادامه داد: ترکیبات شیر مادر متناسب با رشد و بزرگتر شدن شیرخوار نیز تغییر میکند، آغوز (کلستروم یا ماک) یا شیر روزهای اول، غلیظ و زرد رنگ و بسیار مغذی است و دارای مواد ایمنی بخش برای حفاظت شیرخوار در برابر بیماریها است، شیر مادر حاوی مواد ایمنی بخش برای حفظ کودک در برابر عفونتها و سبب ابتلا کمتر کودک به اسهال، سرماخوردگی و سایر بیماریهای شایع می شود.
همچنین کارشناس مسئول بهداشت خانواده شهرستان بویراحمد، اذعان داشت: شیرمصنوعی مواد ایمنی بخش شیر مادر را ندارد، شیرخواران در معرض ابتلا به بیماریهای تنفسی، گوارشی، عفونتهای گوش، ادراری، مننژیت،اگزما، آسم، چاقی،بیماریهای قلبی عروقی، دیابت در بزرگسالی، کم شدن اشتها، میل مکیدن پستان مادر، تولید کمتر شیرمادر، هزینه بالا و محرومیت از فواید عاطفی شیرمادر از معایب استفاده از شیر مصنوعی می باشد.
نیلوفر حسین زاده، ادامه داد: احتمال طرز تهیه نادرست شیر خشک نیز وجود دارد در صورتی که رقیق تر تهیه شود موجب کاهش رشد،گرسنگی و بیقراری و اسهال مکرر می گردد و اگر غلیظ تر باشد منجر به چاقی مفرط می شود.
وی خاطرنشان کرد: مضرات استفاده از شیشه شیر؛ مواد بسته بندی، بطری و پستانک غیرقابل برگشت به محیط زیست، موجب سردرگمی در مکیدن، کاهش مکیدن و تولید شیرمادر، تغییر فرم دندانها، قالب فک، رشد دندانی نامناسب، احتمال انتقال میکروب(مشکلات شستن و استریل کردن)، احتمال بروز عفونت قارچی دهان، برفک، پوسیدگی دندان، عفونت گوش میانی و گوش درد می باشد.
وی توصیه کرد: ترجیحا برای تغذیه با شیردوشیده شده از بطری استفاده نگردد، فنجان مناسب تر است.
همچنین کارشناس کودکان مرکز بهداشت شهرستان بویراحمد، بهترين راه براي تشخيص كفايت شيرمادر را افزايش وزن شيرخوار و ترسيم منحني رشد عنوان کرد و در ادامه گفت: معمولا نوزادان در روزهاي اول تولد(4-2روز اول) به مقدار10-7 درصد وزن تولدشان را از دست مي دهند اگر اين امر در بررسي كه پزشك انجام مي دهد بدون علائم كم آبي و بيماري نوزاد باشد، طبيعي است و پس از چند روز كه بين نوزادان متفاوت است از روز 5-4 شروع به افزایش وزن به میزان 15تا 30 گرم در روز می کنند (در دو هفتگي) به وزن تولد خود مي رسند.
مریم صیادی، افزود: در ماههای اول تولد اگر وزن شیرخوار هر ماه 500 گرم بیشتر از ماه قبل باشد و به کودک چیزی غیر از شیر مادر داده نشده باشد نشان دهنده آن است که تغذیه او با شیر مادر کافی بوده و رشد خوبی دارد.
وی اذعان داشت: از دیگر نشانههای کافی بودن شیر مادر، تعداد کهنههایی است که کودک در شبانه روز خیس میکند، در صورتی که شیرخوار فقط از شیر مادر استفاده کند، در 24 ساعت حداقل 6 کهنه را خیس میکند، ادرار او رقیق و کمرنگ است، اما کودکی که به همراه شیر مادر مایعات دیگری مانند آب مصرف میکند، دفع مقادیر زیاد ادرار نباید این اطمینان را ایجاد کند که شیر مادر را به اندازه کافی دریافت میکند.
وی در پایان بیان داشت: دفع مدفوع حداقل 2بار یا بیشتر( از روز 4 به بعد) در 24 ساعت، هوشیار بودن، قدرت عضلانی مناسب و پوست شاداب از دیگر علائم کافی بودن شیر مادر می باشد.7





